Cristianisme (Festes i celebracions)

Estàndard

Pasqua

Se celebra la resurrecció de Jesucrist tres dies després d’haver sigut crucificat. Durant aquesta celebració, abans es combinava la reflexió, la pregària, l’abstinència de carn i el dejuni. Actualment, aquesta festa també significa el renaixement de la naturalesa. Se celebra a la primavera i dos dels aliments que la caracteritzen són: l’ou (renaixement) i el peix (el símbol més antic del Cristianisme).  També, els padrins regalen als seus fillols una mona el Dilluns de Pasqua (resurrecció de Jesucrist).

Nadal

Es commemora el naixement de Crist. Encara que molts segles abans va ser una festa de dejuni i acolliment, a finals del segle XIX, va adquirir una dimensió de festivitat pública i alegre que se celebra en família, amb regals i menjars. En aquesta festivitat es menjen torrons,  neules i fruits secs, per sopar, porc, gall d’hindi, sopa de gal·lets, escudella etc. (depenent del lloc on es celebri). i també es beu cava. Al Nadal és costum fer caritat i compartir taula familiar amb els més necessitats.

Aliments i altres àpats: 

Decoració i elements del Nadal:

Pentacosta

Festa que se celebra cinquanta dies després de la Pasqua. Recorda el descans de l’Esperit Sant (Jesús) entre els seus apóstols. No té cap menjar especial.

Acció de Gràcies

És la festa més coneguda en les comunitats protestants. Se celebra a partir d’un menjar familiar o comunitari. En aquesta festa és una tradició menjar carn de gall d’hindi. Menjen gall d’hindi per recordar als primers colons nord-americans que van sobreviure a Amèrica menjant carn.

Altres festes destacades:

Tots sants

Día que es recorda als que han mort i es visiten els cementiris. Els protestants celebren HALLOWEEN, que segons una antiga creença és el dia en que els esperits dolents tornen a la Terra i per espantar-los s’encenen fogueres i les persones es disfressen de manera terrorífica. A Catalunya es menjen panellets, castanyes i moniatos.

Advent

Festes que precedeixen o substitueixen el Nadal en el protestanisme. No tenen una gastronomia especial. Alguns cristians no menjen carn i altres aliments grassos.

Any nou

Celebració del començament d’any. És tradició com a ritual menjar raïm quan son les dotze de la nit i porc en el sopar familiar.

Epifania /Dia de Reis

En grec significa “aparició”. Es celebra la visita dels tres Savis d’Orient al nen Jesús, a qui li van deixar tres regals simbólics (or, encens i mirra). A Espanya es menja el Tortell de Reis.

 

Carnaval

Festa que es celebra des de l’antiguitat. Dura tres dies i durant aquests dies les persones canvian la seva identitat a través de disfreces. Es menja sardines, ous, butifarra d’ou, truita de patates, coques de llardons i es beu amb abundància. És l’oposat al periode següent del dejuni i el recolliment que és la Quaresma.

 

Quaresma

Són els quaranta dies d’entre el Carnaval i la Pasqua. És un cicle de preparació per la Pasqua. Els menjars d’aquesta etapa no inclouen carn pero si peix.

 

Altres:

Dia de la Mare, Dia del Pare, Sant Juan, Sant Valentí…

En aquestes festes es menja dolços o pastissos. En el cas de Sant Juan, es menja coca.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s