Budisme (Festes i celebracions)

Estàndard

Vesak

És la festa més important. Es celebra el naixement, la il·luminació i la mort de Buda. Es commemora durant els dies de lluna plena del mes de Visakha (maig – juny). El sentit d’aquesta festa és recordar als fidels, que tots tenen la possibilitat de ser il·luminats com el Buda. En aquesta festa és constum il·luminar les cases amb fanals, donar almoina o menjar als monjos, practicar els vuit passos i alliberar als animals engabiats per simbolitzar la compasió de Buda per tots els éssers vius. En aquesta festa es mengen plats vegetarians.

Any Nou Theravada o Losar

Es celebra durant 3 dies. L’any Nou des de la primera lluna plena de gener (China, Corea i Vietnam) o a l’abril (Laos, Tailandia, Camboya, etc.). Aquest esdeveniment permet als participants reflexionar sobre el passat i corregir els errors que han comès. En algunes parts del món, els budistes desfilen amb imatges del Buda per el carrer. En les cases es menja una sopa especial amb fideus farcits, que a l’interior anuncien la mort de cada membre de la família.

Magha Puja o Chokor o Assamblea Cuádruple 

És el dia de la lluna plena entre els mesos de febrer i al principi de març. Es commemora el inici dels aprenentatges del Buda. En aquest dia, van ser ordenats els deixebles del Buda. És una festa alegre i amb molts colors, que comença amb una processó dels monjos i acaba amb un picnic a l’aire lliure.

Dia Bodhi o dia de la il·lustració 

Es celebra la il·luminació del Buda Gautama el 8 de desembre. Es resa i es medita sobre els aprenentatges budistes.

Altres festes:

Uposatha

Es celebra durant els dies de lluna plena i lluna nova. És una tradició que es remota a la època del Buda, qui meditava durant els dies de festa, qui donava discursos (Sutras) i compartia amb els altres les seves pràctiques religioses.  Posteriorment, en aquestes dates, els monjos fan el dejuni i realitzen una cerimònia de confessió i de purificació.

Songkran o Festa de la Purificació

Festa tailandesa que dura diversos dies. En el seu transcurs es netegen les cases, es renta la roba i es perfuma a la gent. La gent es reuneix al voltant dels rius secs de la calor per rescatar als peixos. En aquell dia s’organitzen jocs d’aigua. Al Nord de Tailandia es menja el ‘Muang’.

Loy Krathong o Festa dels bols flotants

Es posen bols amb flors i espelmes perquè flotin i s’emportin la mala sort. En aquesta pràctica també es rendeix homenatge a la santa petjada del Buda. En algunes regions es menja pa fet amb plàtan.

Baek Na o Festa del conreu

Es celebra la primera il·luminació del Buda als 7 anys. Durant aquesta festa, dos bous blancs tiren d’un alat pintat d’or, seguit per quatre nenes vestides de blanc que dispersen les llavors d’arroz que porten en cistells d’or i plata. Aclarem que la gastronomia festiva depen molt dels diferents països amb comunitats budistes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s